dinsdag 17 maart 2015

Vlaamse woonmarkt stabiliseert terwijl Waalse blijft stijgen (Woonbonus vs. Huurbonus ?)


De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index februari ‘15, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, sterkt lichtjes aan tot een nog een zwakke 0.91 punten.

Het aantal verkopers die hun initiële vraagprijs aanpast komt op 26 % te staan.

Wellicht zien wij de eerste maanden een verder rustig voortkabbelende vastgoed markt in Vlaanderen, terwijl de woonmarkt in Wallonië blijft stijgen.

De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

Volgens de eerste cijfers van Billionhomes dalen de vastgoedprijzen in Vlaanderen in januari lichtjes ( +/- 0,5 %).

Schijnbaar heeft de uiterste lage hypotheekrente de effecten van de verminderde voordelen van de woonbonus gecorrigeerd.

Wanneer wij vergelijken met Wallonië of Brussel, waar de voordelen van de woonbonus niet afgezwakt werden, teken er zich een ander plaatje af. Zowel in Wallonië als in het Brusselse gewest boomt de immo-markt. In Wallonië was er al een toename van het aantal transacties met 11 procent in januari en in februari ging het om een stijging met 10,2 procent. In Brussel was er een groei van het aantal transacties in februari met 2,5 procent.

De eerste cijfers spreken van een algemene prijsstijging bij onze zuiderburen tussen de 3 à 6 %, terwijl de tendenzen in de drie gewesten normaliter vrij gelijkaardig verlopen.

De woonbonus, versie 2015, heeft wel degelijke een ernstige impact op de vastgoedmarkt in Vlaanderen maar de uiterst lage rente zorgt voor de camouflage van de gevolgen.

Door de minder aantrekkelijke fiscale regeling daalt het budget van de koper die hierdoor naar een lagere prijsklasse afzakt. De kopers met het laagste budget worden zo langzaam van de koopmarkt naar de nu reeds krappe huurmarkt en sociale huurmarkt gedreven.

De vraag stelt zich dan ook of het niet opportuun is om de woonbonus – op een snel maar verstandig ritme – af te bouwen en te vervangen door een huurbonus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.